Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oland završava mandat kao najnepopularniji predsednik Francuske


Na kraju petogodišnjeg mandata Oland u Francuskoj ostavlja sve popularniju ekstremnu desnicu za koju je na predsedničkim izborima glasalo 10,6 miliona Francuza

Socijalista Fransoa Oland koji će u nedelju zvanično predati dužnost novoizabranom predsedniku Emanuelu Makronu ostaće upamćen kao najnepopularniji predsednik Francuske koji za sobom ostavlja političku scenu koja treba u potpunosti da se obnovi, ocenila je agencija Frans pres, prenosi Beta.

Oland (62) ustupa vođstvo svom nekadašnjem bliskom saradniku, Makronu (39) koji je politički početnik ali je obećao političku obnovu.

Jedan od ključnih trenutaka Olandovog mandata koji će ostati upamćen i na svetskoj sceni bio je veliki skup o klimatskim promenama koji se završio istorijskim sporazumom potpisanim u Parizu u decembru 2015. godine.

Posle svakog terorističkog napada u kojima je u Francuskoj od 2015. godine stradalo oko 240 osoba, Oland se postavio kao "otac nacije", ali analitičari smatraju da to nije bilo dovoljno da postane popularniji jer su mu u zemlji zamerali da ne zna da "preseče" i donese odluke i da nema dovoljno autoriteta.

Na kraju petogodišnjeg mandata, nepopularni Oland u Francuskoj ostavlja razorenu Socijalističku partiju, sve popularniju ekstremnu desnicu za koju je na predsedničkim izborima glasalo 10,6 miliona Francuza kao i nezaposlenost od deset odsto.

Oland je takođe neprijatno iznenadio Francuze svojim privatnim životom. Odlazeći predsednik koji je kritikovao prethodnika, desničara Nikolu Sarkoziju, obećavajući da će biti primeran predsednik na svim poljima, bio je na meti kritika 2014. kada je otkrivena njegova tajna ljubavna afera s glumicom Žili Gaje.

Njegova partnerka Valeri Trirvajler tada napušta Jelijsejsku palatu i nekoliko meseci kasnije izdaje knjigu u kojoj je iznela detalje Olandovog privatnog života.

Ta afera je izazvala burne reakcije u Francuskoj i svetu, i pokrenula pitanje statusa prve dame u toj državi.

XS
SM
MD
LG