Dostupni linkovi

Vršilac dužnosti direktor FBI: Comey ima povjerenje uposlenih


Saslušanje u Komitetu za obavještajne službe Senata, 11. maj 2017.
Saslušanje u Komitetu za obavještajne službe Senata, 11. maj 2017.

Vršilac dužnosti direktora FBI Andrew McCabe izjavio je na saslušanju pred Komitetom za obavještajne službe Senata SAD da ne može komentirati razgovore predsjednika SAD Donalda Trumpa sa otpuštenim direktorom FBI Jamesom Comeyom.

Na izravno pitanje da li je predsjednik Trump pod istragom, McCabe je katao da ne može odgovoriti na to pitanje.

Riječ je o tvrdnji koju je u pismu otkazu iznio Trump , a to je da ga je Comey u tri različite prilike obavijestio da se protiv njega ne vodi istraga.

U Senatu je u toku je saslušanje direktora svih agencija za provođenje zakona u SAD o prijetnjama kojima su Sjedinjene Države izložene širom svijeta

McCabe je obećao da će informirati Kongres o bilo kakvom pokušaju da se zaustavi istraga o Rusiji. Do ovog trenutka, kako je rekao, takvih pokušaja nije bilo. Također je kazao da Comey nije izgubio povjerenje velike većine uposlenih u FBI-u, što je također bio jedan od razloga koji su navedeni u pismenom otkazu direktoru FBI.

Na postavljeno pitanje senatora Marka Warnera, demokrate i potpredsjednika Komiteta da li su suglasni sa procjenom obavještajnih službi SAD iz januara ove godine, da je Rusija pokušala da se miješa u američke izbore 2016., svi direktori su odgovorili sa “da”.

Na konkretno pitanje demokratskog senatroa Rona Wydena direktoru CIA-e Mike Pompeu da li je znao da je bivša vd državnog tužioca Sally Yates upozorila predsjednika Trumpa da je njegov tadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn moguća žrtva ucjene, Pompeo nije želio odgovoriti.

XS
SM
MD
LG