Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Erdogan dolazi u Crnu Goru do kraja godine


Mevlut Čavušoglu minsitar vanjskih poslova Turske

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan posjetiće ove godine Crnu Goru, najavio je ministar vanjskih poslova Turske, Mevlut Čavušoglu.

On je tokom posjete Podgorici u srijedu saopštio da Crna Gora u regionu predstavlja zemlju koja je jako stabilna, i koja je saveznik Turske. Čavušoglu se sastao sa crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem, gdje su konstatovani odlični odnosi između dvije zemlje.

On je poručio da su Crna Gora i Turska prijateljske zemlje.

"Imamo izvanredne političke odnose, a ekonomski odnosi iz dana u dan sve više jačaju. Crna Gora će ubrzo postati punopravna članica NATO-a, i tokom tog procesa Turska je iskazala iskrenu podršku Crnoj Gori, ali tokom članstva Crne Gore mi ćemo sa podrškom nastaviti", kazao je Čavušoglu.

Istakao je da se moraju pokrenuti svi mehanizmu kako bi saradnju dvije zemlje još više produbili.

"Naše kompanije pokazuju interesovanje za privredne grane u Crnoj Gori. Robna razmjena između Turske i Crne Gore je oko 75 miliona eura. Mislim da ovo nije dovoljno, zbog toga moramo povećati izvoz, ali i povećati našu proizvodnju. S druge strane, imamo kulturnu saradnju. Ovdje postoji kulturni centar 'Yunus Emre', koji uspješno djeluje. Na isti način imamo u Turskoj oko 300 studenata iz Crne Gore. Što se tiče TIKA-e, znamo za podršku koju ona pruža u Crnoj Gori. Ozbiljni projekti su ovdje realizovani i za ovu godinu, TIKA je najviše sredstava izdvojila za Crnu Goru, oko šest miliona dolara“, kazao je Čavušoglu.

Istakao je da Crna Gora u regionu predstavlja zemlju koja je jako stabilna.

"S jedne strane je već završila proces ulaska u NATO, zbog toga želim da iskažem veliko zadovoljstvo. S druge strane, Crna Gora dobro napreduje prema evropskim integracijama. Crna Gora je zemja za primjer i sve što je uradila, mi posmatramo s radošću. Crna Gora je naš saveznik", poručio je turski šef diplomatije.

Na pitanje kako komentiše političku stabilnost na Balkanu, Čavušoglu je kazao da stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana nije važna samo za ovaj region, već i za evropski kontinent i za Tursku.

"Svako mora da podrži stabilnost ovog regiona. Prošle godine se i Crna Gora susrela sa problemima, imali ste pokušaj puča. Turska, koja je i to doživjela, je neko ko najbolje razumije tu situaciju. Zbog toga je važno članstvo Crne Gore u NATO. Sve što se dešava na Zapadnom Balkanu utiče na Evropu“, poručio je Čavušoglu.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da je posjeta posjeta ministra Čavušoglua značajna, jer predstavlja korak ka inteziviranju političkog dijaloga između Crne Gore i Turske.

XS
SM
MD
LG