Dostupni linkovi

Putin pojačao ograničnja za građanske proteste


Policija na jednom od opozicionih protesta u Moskvi
Policija na jednom od opozicionih protesta u Moskvi

Ruski predsjednik Vladmir Putin pojačao je ograničenja za ulične demonstracije na šest sedmica počevši od 1. juna, potencijalno podrivajući planove opozicionog lidera Alekseja Navalnog za održavanje velikih demonstracija širom zemlje 12. juna.

U dekretu koji je Kremlj objavio 10. maja, Putin je uveo i dodatna ograničenja na javna okupljanja tokom predstojećeg turnira FIFA-e, Kup konfederacije i Svjetskog fudbalskog prvenstva 2018.

Dekretom se obavezuju organizatori demonstracija u gradovima koji su domaćini fudbalskih utakmica da koordiniraju proteste i maršute demonstracija, za lokalnim vlastima koje provode zakon i bezbjednost.

Uredba, koja se poziva svrhu povećanja bezbjednosti, kaže da organizatorima protesta neće biti omogućeno da izaberu gdje da drže proteste, već da će gradske vlasti i bezbjednosne snage biti te koje će određivati mjesta protesta.

FIFA-in Kup konfederacije treba da se održi u Moskvi, Sankt Peterbusburgu Sočiju i Kazanu od 17. juna do 2. jula ove godine, a dekretom se na snagu stavljaju dodatne mjere od 1. juna do 12. jula.

Restriktivne mjere će se 2018-te, primjenjivati od 25. maja do 25. jula zbog Svjetskog kupa u fudbalu.

Nakon što su antikorupcijski protesti izveli veliki broj ljudi na ulicama oko 100 gradova 26. marta, opozicionar Aleksej Navalni, oštri kritičar Vladimira Putina zakazao je nove proteste 12. juna, na ruski nacionalni praznik Dan Rusije.

Navalni pokušava da se izbori da bude predsjednički kandidat opozicije na izborima 2018., na kojima će kako se očekuje i Vladmir Putin tražiti novi šestogodišnji predsjednički manadat.

XS
SM
MD
LG