Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministar poljoprivrede: Dug nije napravila vlada, već Todorić


Ivica Todorić

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da dug koncerna Agrokor prema dobavljačima nije napravila Vlada, već vlasnik te kompanije Ivica Todorić.

"Dug prema dobavljačima nije napravila Vlada, Ramljak, Dalić, nego Ivica Todorić. Posljednjih mjesec dana svi traže naplatu svojih potraživanja", rekao je Tolušić novinarima u Zagrebu, nakon sastanka sa vladinim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom i predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Matom Brlošićem.

Tolušić očekuje da mali poljoprivrednici u ovom procesu budu u potpunosti namireni, ali je dodao da to neće biti sutra jer se dug gomilao godinama.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se nove obaveze plaćaju u dogovorenim rokovima, avansno i da nema kompenzacija, zaključivši da vrlo brzo očekuje stablizaciju situacije, prenose hrvatski mediji.

Brlošić je rekao da su Belje i PIK Vrbovec dobili jednak iznos novca, ali da je PIK manje dao svojim kooperantima zbog prirode svog posla, a Ramljak ističe da će nešto od tekućih likvidnih sredstava biti prebačeno njima kako bi bio izjednačen postupak naplate starih potraživanja.

Poreska uprava Hrvatske blokirala je 31. marta račune koncerna Agrokor, te kompanija Ledo, Tisak, PIK Vrbovec i Belje, a 5. aprila blokiran je i račun kompanije Frank, jednog od najvećih Agrokorovih dobavljača.

Agrokor ima problem sa nelikvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi eura, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je ruska Sberbanka, koja drži više od polovine duga Agrokora. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca Agrokora.

XS
SM
MD
LG