Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica za zločin u Štrpcima


Obilježavanje godišnjice zločina u Štrpcima

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine, saopćeno je iz suda.

Ovu optužnicu sud je u više navrata vraćao na dopunu istrage ili ispravku tužilaštvu, a sada je rješenjem utvrdio da ispunjava uvjete za suđenje, prenosi Tanjug.

Protiv ovog rješenja okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rješenja.

Potvrđena optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Ðekić zbog opravdane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine.

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu Vojske Republike Srpske, pripadnici formacije "Osvetnici", Višegradske brigade i drugi pripadnici VRS-a zajedno sa osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovječno postupali, povređivali tjelesni integritet i učestvovali u vršenju ubistava prema civilima nesrpske nacionalnosti.

XS
SM
MD
LG