Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Južna Koreja bira predsednika


Jake konzervativne snage pokušavaju da se ponovo grupišu posle korupcionaškog skandala zbog koga je u martu smenjena predsednica Park Geu-hje

U Južnoj Koreji su otvorena birališta za izbore za novog predsednika zemlje, sazvane ranije zbog korupcionaškog skandala zbog koga je smenjena predsednica Park Geun-hje.

Birališta su otvorena u šest sati u utorak po lokalnom vremenu (23 časa u ponedeljak po centralnoevropskom vremenu), prenosi Beta. Predviđa se pobeda liberalnog kandidata Mun Džae-ina koji se zalaže za poboljšanje odnosa sa Severnom Korejom. Njegov najbliži rival je An Čeol-su.

Mun je jasan favorit u zemlji gde jake konzervativne snage pokušavaju da se ponovo grupišu posle korupcionaškog skandala zbog koga je u martu smenjena predsednica Park Geu-hje. Poslednja anketa objavljena prošle nedelje pokazuje da Mun, kandidat Demokratske stranke ima oko 20 procentnih poena više od svoja dva glavna rivala, kandidata centra i konzervativca. Njegova pobeda bi okončala skoro desetogodišnju vladavinu konzervativaca, Park i njenog pretnodnika Li Mjung-bak.

XS
SM
MD
LG