Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema saglasnosti za set zakona o akcizama


Parlamentarna skupština BiH

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH nije danas prihvatila principe prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Ovi prijedlozi zakona, kojima je predviđeno povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, razmatrani su u prvoj komisijskoj fazi i na prijedlog Savjeta ministara BiH.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je na sjednici Komisije da je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio izmjene zakona o akcizama, nakon čega je Savjet ministara taj akt jednoglasno usvojio i uputio u parlamentarnu proceduru.

On je podsjetio članove Komisije na dosadašnju proceduru razmatranja ovih zakona. Dušanka Majkić iz SNSD-a naglasila je da su se sve političke strukture u BiH opredijelile za ekonomski razvoj i evropski put BiH i dodala da će zbog toga poslanici ove stranke glasati za ovaj set zakona.

Ona je upozorila da bi neusvajanje ovih zakona moglo da napravi barijeru. "Mi danas treba da usvojimo principe zakona. Druga faza je amandmanska. Osnovni princip je da su se sve političke stranke opredijelile da će raditi na dobijanju kandidatskog statusa.

Tu smo imali jasan stav svi", navela je Majkićeva. Prema njenim riječima, sva sredstva koja se dobiju od akciza neće ići u budžet već isključivo za izgradnju auto-puteva i puteva.

XS
SM
MD
LG