Dostupni linkovi

Vulin napustio komemoraciju zbog Kosova


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin, napustio je komemoraciju povodom 72. godišnjice oslobođenja logoraša iz nacističkog logora Mauthauzen u Austriji, nakon što je položio venac na centralnom spomeniku.

Vulin je agenciji Tanjug rekao da je to učinio u znak protesta zbog prisustva delegacije Kosova i isticanja kosovske zastave, te dodao da je uložio i zvaničan protest.

Vulin je, kako prenosi ta agencija, rekao da „Srbija ne može da dozvoli da se gazi preko njenog suvereniteta i njenog ponosa“.

"Zato smo uložili i ulažemo zvaničan protest, zato smo napustili nastavak komemoracije. Naše žrtve su ispoštovane, sve žrtve ovde su ispoštovane, nismo dozvolili da se naše prisustvo na bilo koji način umanji, ali nećemo dozvoliti da se država Srbija gazi", rekao je Vulin, prenosi Tanjug.

Komemoraciji je prisustvovao državni vrh Austrije.

Mauthauzen je bio najveći koncentracioni logor na teritoriji Austrije, u kojem je bilo zatvoreno oko 200.000 ljudi iz više od 30 zemalja, od kojih 120.000 nije preživelo.

Logor u Mauthauzenu oslobodile su 5. maja 1945. godine jedinice sovjetske Crvene armije.

Posle Drugog svetskog rata, sva stratišta u okviru sistema koncentracionog logora u Mauthauzenu proglašena su zvaničnim memorijalima.

XS
SM
MD
LG