Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Velike demonstracije u Varšavi protiv vladajuće populističke stranke


Protest u Varšavi, arhivska fotografija

Hiljade Poljaka protestovale su danas u Varšavi zbog politike vladajuće populističke stranke Jaroslava Kačinjskog, koju su opisali kao napad na demokratske temelje države.

Govornici na "Maršu slobode" rekli su da je vlada, predvođena Partijom pravde i razvoja, dovela nezavisnost sudstva i drugih institucija do tako niskog nivoa da Poljska danas ne bi bila primljena u EU i NATO da nije članica.

Gradonačelnik poljskog grada Poznanja Jacek Jaskovjak rekao je na skupu: "Nećemo dozvoliti Kačinjskom da nas izvede iz Zapadne Evrope. Zajedno ćemo odbraniti slobodu".

Demonstracije je organizovala vodeća opoziciona partija Građanska platforma, ali su učestvovali i članovi drugih opozicionih partija i nevladina organizacija Komitet za odbranu demokratije.

Učesnici protesta su zabrinuti zbog načina vladanja Partije pravde i razvoja od kad je preuzela vlast 2015. godine. Ta stranka je urušila nezavisnost pravosuđa i javnih medija u tolikoj meri da je izazvala zabrinutost Evropske unije.

Kačinjski je danas rekao da su demonstranti u zabludi.

"Slobode ima u Poljskoj i samo oni koji ne vide stvarnost mogu da sumnjaju u to", rekao je Kačinjski.

Prema proceni Gradske skupštine, u kojoj većinu ima Građanska platforma, na današnjem skupu učestvovalo je 50.000 ljudi, dok je policija, koja je pod kontrolom vlade, procenila da je bilo 9.000 ljudi.

U svakom slučaju, današnji protest nije bio masovan kao onaj iz maja 2016. godine, kada je 240.000 građana demonstriralo protiv aktuelne vlade.

XS
SM
MD
LG