Dostupni linkovi

SAD i dalje prisustvuju klimatskim pregovorima, čeka se odluka o Pariskom sporazumu


Donald i Ivanka Tramp
Donald i Ivanka Tramp

Sjedinjene Američke Države će nastaviti da prisustvuju sastancima Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, iako predsednik Donald Tramp razmišlja o povlačenju iz sporazuma o smanjenju emisije štetnih gasova.

SAD će imati predstavnike na sastanku u Bonu u ponedeljak, čija je tema sprovođenje Pariskog klimatskog sporazuma, a Trampovi savetnici sastaće se u utorak i razmotriti šta da rade s tim međunarodnim dogovorom, izjavili su zvaničnici.

Oprečni signali pokazuju da američka administracija pokušava da sve opcije ostavi otvorenim dok Tramp ne odluči da li da se povuče iz sporazuma.

Iako je Tramp zagovarao napuštanje sporazuma, ostavio je svojoj ćerki i savetnici Ivanki Tramp da pokrene proces revizije tog dokumenta, prema rečima visokog zvaničnika. Cilj je da Tramp dobije informacije i od vladinih stručnjaka i od privatnog sektora pre nego što donese odluku.

Ivanka Tramp će u okviru toga u utorak imati sastanak sa šefom Agencije za zaštitu životne sredine Skotom Pruitom, koji je glavni zagovornik napuštanja sporazuma.

SAD će na klimatske pregovore UN sledeće sedmice poslati mnogo manju delegaciju nego ranijih godina, rekao je zvaničnik Stejt departmenta koji nije želeo da bude imenovan.

XS
SM
MD
LG