Dostupni linkovi

HDZ tvrdi da ima potpise za izbor Jandrokovića


Predsjednik poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Branko Bačić izjavio je danas da HDZ ima potpise 76 poslanika za predlaganje i izbor Gordana Jandrokovića za novog predsjednika Sabora.

"Mi smo kao klub mogli da predložimo predsjednika Sabora i bez 76 potpisa, jer se predsjednik Sabora bira natpolovičnom većinom prisutnih poslanika. Usprkos tome, ipak smo htjeli da prikupimo 76 potpisa da bismo potvrdili da Vlada ima većinu u Saboru i time učvrstili legitimitet predsjednika Hrvatskog sabora, a to će biti gospodin Gordan Jandroković", rekao je Bačić novinarima.

Očekuje se da se u Saboru uskoro glasa o novom predsjedniku, pošto je u četvrtak ostavku na tu funkciju podnio Božo Petrov iz Mosta.

Očekuje se da će po izboru novog predsjednika Sabora biti određena pauza, do poslije lokalnih izbora, krajem maja.

Zbog političke krize u zemlji, izazvane raspadom vladajuće koalicije HDZ i Mosta, od jutros traju razgovori predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović s predstavnicima parlamentarnih stranaka i nezavisnim poslanicima.

Očekuje se da će se predsjednica poslije razgovora obratiti novinarima.

Hrvatsku potresa politička kriza i neizvjesnost izazvana raspadom vladajuće koalicije HDZ i Mosta, pošto je premijer i lider HDZ Andrej Plenković iznenada smijenio trojicu ministara iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv zbog situacije oko Agrokora tražila SDP.

Opozicija u četvrtak u Saboru nije uspjela da smijeni Marića, ali je ishod glasanja potvrdio da ne postoji parlamentarna većina od 76 poslanika.

Potom je predsjednik Sabora iz Mosta Božo Petrov podnio ostavku na to mjesto i time izbjegao izjašnjavanje o njegovom opozivu.

XS
SM
MD
LG