Dostupni linkovi

Grčka ponovno odbacila zahtjev Turske za izručenjem vojnika


Dvojica od osam turskih vojnika pred sudom u Ateni u januaru 2017.

Grčki sud blokirao je i drugi zahtjev Ankare za izručenjem dvojice vojnika koji su među osmoricom koji su pobjegli iz Turske nakon neuspjelog vojnog pučau julu prošle godine. To je izazvalo oštar odgovor službene Ankare.

Turska optužuje vojnike da su pokušali svrgnuti s vlasti predsjednika Redžepa Tayipa Erdogana i smatra ih izdajnicima, te ponavlja svoje zahtjeve za izručenjem.

Obračajući se sudu, tužilaštvo je priznalo da bi presuda “mogla izazavati nezadovoljstvo” u Turskoj, ali da se razlozi zašto je odbijen zahtjev Ankare nisu promijenili od januara kada je izručenje odbijeno prvi put.

“Da li se prestalo s torturom i progonima?” zapitao se on, dodajući “pogleda li se Turska u ogledalo biti će joj jasno zašto jedna odbijenica slijedi drugu, ne samo iz Grčke, već i iz drugih zemalja."

Tursko ministarstvo vanjskih poslova odluku suda je nazvalo “političkom”, te upozorilo da će to dodatno pogoršati odnosedvije zemlje.

U grupi od osam vojnika, trojica su majori, trojica kapetani, te dvojica narednici, a u Grčku su pogjegli helikopterom dana nakon sloma puča, 16. jula ,tvrdeći da se plaše za svoje živote. Negiraju da su na bilo koji način bili umiješni u puč.

Svi se nalaze u pritvoru dok je u toku proces za dobijnaje azila.

XS
SM
MD
LG