Dostupni linkovi

Stefanović: Pretnje Haradinaja poziv na ozbiljno ugrožavanje Vučićeve bezbednosti


Nebojša Štefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije
Nebojša Štefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je danas ocenio da su pretnje koje je bivši komandant OVK-a Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova uputio predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću "poziv na ozbiljno ugrožavanje bezbednosti premijera".

Stefanovć je na Televiziji Pink kazao da, pored pretnji Haradinaja, zabrinjava i kako je naveo, "ćutanje Evrope na pokušaje brutalnog ugrožavanja regionalne stabilnosti".

"Pretnje Haradinaja treba da zabrinu svakog normalnog jer se radi o čoveku umešanom u ubistva, silovanja, najstrašnije zločine pre svega nad Srbima. Ovo je poziv na ozbiljno ugrožavanje bezbednosti premijera ali i pokušaj da se Srbija zastraši od daljih napora na zaštiti svojih nacionalnih interesa", kazao je ministar.

Stefanović je ocenio i da postoji "geneza" poslednjeg ciklusa ponašanja albanskih političara na Balkanu koji je po njegovim rečima započeo premijer Albanije Edi Rama navodima o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova.

"Prvi put kada Srbija potpuno zastupa svoje nacionalne interese i traži da se kazne oni koji su ubijali Srbe, imamo takvu vrstu reakcija gde francuski sud abolira Haradinaja jer im smeta takva pozicija Srbije i premijera Vučića koji štiti svoj narod", kazao je Stefanović.

Ocenjujući da "zabrinjava ćutanje Evrope" tim povodom, Stefanović je kazao da ostaje da se vidi da li je ta tišina "pokušaj legitimizacije ideje Velike Albanije ili jednostavno ne žele da im se zameraju".

Komentarišući izjavu lidera Socijaldemokratskog Saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva koji je, kako je rekao, optužio Vučića, srpski narod i Srbiju za "nacionalističku politiku", Stefanović je ocenio da je reč o "zlonamernom potezu".

"Nikada se nismo mešali u unutrašnje stvari Makedonije, u to ko će da vodi Makedoniju. Jedino je premijer Vučić u noći incidenata u Sobranju zamolio za mir, jer je važan za regionalnu stabilnost. Deluje kao da Zaev pokušava da abolira sebe od poteza koje namerava da donese sa proalbanskim strankama", naveo je Stefanović.

XS
SM
MD
LG