Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Macron i Le Pen večeras se suočavaju u TV debati


Emmanuel Macron i Marine Le Pen

Finalisti u francuskoj predsjedničkoj trci Emmanuel Macron i Marine Le Pen pripremaju se za večerašnju presudnu televizijsku debatu, tri dana uoči drugog kruga izbora u nedjelju.

Očekuje se da će debata trajati više od dva sata, a smatra se da su ulozi visoki za oba kandidata čiji stavovi su suprotstavljeni skoro u svemu, jedan je proevropljanin i slijedi politiku centra, drugi je krajnja desnica, protiv eura i protiv imigracije.

Najnovije ankete pokazuju da je Macron, kandidat centra koji se zalaže za EU, ima mnogo veću prednost u odnosu na svoju rivalku krajnje desnice Le Pen. Njemu se daje oko 60 posto glasova, ali izgleda da Le Pen, smanjuje razliku.

Oni treba da ubijede neodlučne i apstinente da ih podrže, dva kandidata obećavaju da će imati žestok okršaj pred više miliona televizijskih gledalaca.

Broj apstinenata je, prema anketi objavljenoj juče, oscilirao između 22 i 28 posto a mnogi strahuju da bi od njih moglo da profitira krajnja desnica. Prema istoj anketi 18 posto ljudi koji su sigurni ili skoro sigurni da će ići da glasaju su neodlučni.

Izvor: Beta, AP
XS
SM
MD
LG