Dostupni linkovi

Talat Džaferi preuzeo kabinet predsednika Sobranja


Džaferi u kabinetu predsednika makedonskog parlamenta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

Talat Džaferi u Sobranju 3. maja 2017.

Novoizabrani predsjednik parlamenta Talat Džaferi od danas prepodne je u Kabinetu predsjednika parlamenta, nakon što je dobio ključeve.

Juče, prvog radnog dana na novoj funkciji, Džaferi nije uspio da uđe u kabinet, budući da je bio zauzet od prethodnog predsjednika Trajka Veljanoskog i poslanika koalicije predvođene VMRO DPMNE.

Prvi gost u njegovom kabinetu danas je bio ambasador EU u Makedoniji Samuel Žbogar.

Nakon susreta sa Džaferijem, Žbogar je na Twitteru objavio da je Evropska unija spremna raditi sa novim predsjednikom parlamenta na reformama potrebnim za evroatlanske integracije Makedonije.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako podržava demokratsku odluku većine makedonskih zastupnika da izaberu Daferija za predsjednika Sobranja.

"Pozivamo sve osobe, institucije i partije da omoguće nesmetan i nenasilan transfer vlasti", navodi se u saopćenju.

"Što se brže formira vlada, utoliko brže će moći započeti provođenje reformi bitnih za dobro građana Makedonije. U vrijeme pojačanih tenzija, svi lideri trebaju se suzdržati od podgrijavanja etničkih tenzija. Svako takvo ponašanje je opasno i suprotno interesima nacionalnog jedinstva Makedonije".

Velika Britanija smatra neprihvatljivim prošlotjedno nasilje u Sobranju i apeluje da državne institucije rade svoj posao bez uticaja politike.

Iz Socijaldemokratskog saveza kažu da je sada stvar parlamentarnih službi da završe naredne procedure sa kojima će zvanično Talat Džaferi moći poslati pismo do šefa države Gjorga Ivanova, čime će ga informisati da je formirana parlamentarna većina, kojoj je potreban mandate za sastav nove vlade.

Očekuje se da Daferi danas informiše predsjednika države Gjorga Ivanova o novoj parlamentarnoj većini i mandataru za sastav nove vlade Zoranu Zaevu.

Zaev, predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije sinoć je, u razgovoru sa Žbogarom i amabasadorima nekoliko evropskih država, poručio da nakon izbora Džaferija za predsjednika Sobranja, treba uslijediti izbor nove vlade na čelu sa SDSM-om.

SDSM je sinoć saopštio da kazne za protivustavnu opstrukciju prijenosa vlasti "uključuju duge zatvorske kazne".

XS
SM
MD
LG