Dostupni linkovi

Sabor počeo raspravu o opozivu ministra finansija zbog Agrokora


Hrvatski sabor

Hrvatski sabor počeo je danas raspravu o predlogu za opoziv ministra finansija Zdravka Marića, a glasanje o Mariću biće i prvi pokazatelj ima li premijer Andrej Plenković većinu u parlamentu ili su vanredni parlamentarni izbori neizbežni, prenosi Beta.

U Saboru je i premijer Plenković u pratnji nekoliko ministara.

Očekuje se duga rasprava, a glasanje je predviđeno za četvrtak.

Hrvatsku potresa politička kriza i neizvesnost izazvana raspadom vladajuće koalicije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta. Do toga je došlo ; pošto je premijer i lider HDZ Andrej Plenković prošle sedmice iznenada smenio trojicu ministara iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv tražila opozicija.

Poslanički klub opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) predložio je pokretanje pitanja poverenja ministru finansija, koji je u Vladu došao s pozicije izvršnog direktora u Agrokoru, zbog sukoba interesa. Opozicija tvrdi da on ne može da obavlja tu funkciju, a, među ostalim, ga povezuju i sa navodnim spornim povlašćenim državnim kreditima koncernu i nepotpunim finansijskim izveštajima.

Potpisima podrške taj predlog su podržala 46 poslanika opozicionih stranaka, a podržava ga i Most, koji ima 15 poslanika. Podršku su najavili još neki poslanici manjih stranaka.

Za smenu ministra potrebni su, međutim, glasovi 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

Sabor Hrvatske juče je zasedao u napetoj atmosferi, a dojučerašnji koalicioni partneri razmenjivali su oštre reči. Iz Mosta optužuju premijera Plenkovića da štiti kriminal u Agrokoru, a HDZ Most da zloupotrebljava demokratiju.

XS
SM
MD
LG