Dostupni linkovi

Britanija ne treba slijediti politiku SAD oko Irana


Britanski parlament
Britanski parlament

Britanski poslanici smatraju da Velika Britanija ne treba više oslanjati na američko vodstvo na Bliskom istoku, te da London mora blisko surađivati s Evropom kako bi opstao nuklearni dogovor svjetskih sila s Iranom

"Američki predsjednik je preuzeo pozicije koje su nekonstruktivne i mogu čak i eskalirati sukobe" stoji u izvještaju Davida Howella, predsjednika Komiteta za međunarodne odnose.

Sporazum između Irana i šest velikih sila ograničava nuklearni program Teherana u zamjenu za popuštanje međunarodnih sankcija Iranu.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je sporazum "najgorim sporazumom koji je ikada postignut ", a njegova administracija razmatra hoće li nastaviti sa ublažavanjem sankcija.

Nasuprot tome, u izvještaju Komiteta za vanjske odnose britanskog parlamenta se ističe kako bi Britanija trebala razviti trgovinsku razmjenu s Iranom, kao prioritetnu zadaću nakon što izađe iz Europske unije, a London bi trebao raditi s EU kako bi ublažio restrikcije bankama koje nude novac za poslovanje i ulaganja u Iran.

XS
SM
MD
LG