Dostupni linkovi

Dvadeset i pet godina od prve bitke za obranu Sarajeva


Na današnji dan prije 25 godinu na Skenderiji, 150 metara od zgrade Predsjedništva BiH, dogodila se prva bitka za odbranu Sarajeva.

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata, poslije 47 godina, tog 2. maja 1992. godine u Sarajevu je označena zračna opasnost. Od tog dana Sarajevo je bilo pod opsadom, bez hrane, struje i vode. Presječene su komunikacije, a grad je bio svakodnevno granatiran. I tako 1.460 dana.

Tog dana su pripadnici bivše Jugoslovenske narodne armije i paravojnih formacije osujećeni u pokušaju da zauzmu zgradu Predsjedništva BiH.

Oko 13 sati tenkovi JNA krenuli su prema zgradama Predsjedništva i Skupštine Sarajeva. Tenkovi su zaustavljeni, a svijet je obišla slika tramvaja u plamenu. Tog dana je zapaljena i izgorjela i zgrada Glavne pošte u Sarajevu.

(Video - Opsada Sarajeva: 'Obrisi planina su bili granice planete za nas')

Opsada Sarajeva: 'Obrisi planina su bili granice planete za nas'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:02 0:00

Istog dana zarobljen je i tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, koji se vraćao sa pregovora iz Lisabona. Njega je na Sarajevskom aerodromu zarobila JNA, a potom je odvezen u Lukavicu, odakle se javio u program TV Sarajevo.

Dan kasnije trebala je biti izvršena razmjena tadašnjeg vojnog vrha Druge vojne oblasti i vojnika iz Kasarne Bistrik u zamjenu za Izetbegovića, a kada je kolona u kojoj je bila je 261 osoba zaustavljena u Dobrovoljačkoj ulici, odjeknuli su pucnji.

Uprkos naređenju da se obustavi vatra, koje izdaje general Armije BiH Jovan Divjak, u koloni vozila JNA koji su se povlačili iz grada, a koja je zaustavljena u nekadašnjoj Doborovoljačkoj ulici ubijeno je, prema navodima Tužilaštva BiH, sedam, a povrijeđeno 14 osoba.

XS
SM
MD
LG