Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Džaferi: Ako Ivanov ne da mandat za Vladu biće to krivično djelo


Talat Džaferi

Novoizabrani predsjednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi izjavio je sinoć da predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov ima rok od 10 dana da parlamentarnoj većini uruči mandat za formiranje Vlade.

"Ако predsjednik Ivanov ne bude parlamentarnoj većini dao mandat za formiranje Vlade radiće se o krivičnom djelu. On mora to da uradi jer Ustav i zakoni ne poznaju takvo nepostupanje", rekao je Džaferi za Hrvatsku radio-televiziju (HRT).

"Ukoliko se to ne dogodi parlament može pokrenuti postupak njegova opoziva, ali je za to potrebna dvotrećinska većina u parlamentu koju trenutna većina nema", dodao je Džaferi.

Poslanik DUI, stranke nove parlamentarne većine, istakao je da je jedini legalan i legitiman predsjednik Sobranja, jer ga je u četvrtak izabrala većina poslanika.

Na pitanje ruši li takozvana "tiranska deklaracija suverenitet Makedonije Xhaferi je odgovorio kako se ne radi ni o kakvoj deklaraciji nego o stranačkom dogovoru o postizbornoj suradnji.

"Haos u Makedoniji je politički motivisan, u smislu nespremnosti na prenošenje vlasti. Za to je najodgovorniji direktno Gruevski, a indirektno Ivanov", smatra Džaferi.

Prema njegovom mišljenju, situacija u Makedoniji ne bi trebalo da se prikazuje kao vanredna, iako je u političkom smislu složena, ali bi, kako je istakao, trebalo da se rješava političkim sredstvima.

Izbor poslanika DUI Talata Džaferija, koji je prvi Albanac na mjestu predsjednika Sobranja, pozdravili su SAD, EU, NATO, Njemačka i još neke evropske zemlje, a osporava druga po snazi stranka u parlamentu VMRO DPMNE, kao i Rusija.

Ivanov, koji od 1. marta odbijao da da povjeri mandat vlade lideru Socijaldemokrata /SDSM) Zoranu Zaevu, juče je, nakon sastanka sa visokim funkcionerom Stejt departmenta Hojt Brajan Jiem, zatražio od Zaeva da ispuni javno izrečeni stav da će zajedno sa koalicionim partnerima obezbijediti garancije o jačanju unitarnosti države i da će sve biti u skladu sa Ustavom.

Lider SDSM-a Zoran Zaev je poslije sastanka sa Jiem najavio da će novi predsjednik Skupštine Makedonije Talat Džaferi obavijestiti predsednika Ivanova da je formirana skupštinska većina, te zatražiti da predsjednik postupi prema Ustavu i dodijeli mandat za formiranje Vlade kandidatu parlamentarne većine.

XS
SM
MD
LG