Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mej: Priče o napetom sastanku sa Junkerom su samo 'trač'


Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej odbacila je "kao briselski trač" medijske izveštaje o njenom napetom sastanku sa liderima EU.

"Pogledajte šta je Evropska komisija saopštila posle večere – da su pregovori bili konstruktivni“, rekla je Mej na pitanje da li je taj tekst tačan.

Britanska Vlada je prethodno saopštila da "ne priznaje" pisanje nemačkog lista o sastanku premijerke Tereze Mej i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera.

Oni su se navodno sukobili zbog nastojanja britanske premijerke da "Bregzit" načini uspešnim, kao i da se do juna ove godine reše pitanja zaštite prava britanskih građana u EU i građana EU na teritoriji Britanije.

List "Frankfurter algemajne" objavio je da je Junker napustio sedište britanske Vlade 10 puta skeptičniji nego što je bio.

Britanska Vlada je saopštila da je razgovor bio "konstruktivan i koristan" i da ona ne "priznaje taj tekst".

"Kao što su i premijer i sam Žan-Klod Junker rekli ovo je bio konstruktivan sastanak uoči početka formalnih pregovora", navodi se u saopštenju, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Nemački list je objavio i da je Junker, navodno, dan nakon sastanka u Londonu kazao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da Tereza Mej “zavarava samu sebe” i “živi na drugoj galaksiji” kada je reč o pregovorima o Bregzitu.

Na pitanje Bi-Bi-Si-ja da prokomentariše ovu nezvaničnu Junkerovu izjavu, Mej je u nedelju odgovorila: “Nisam u drugoj galaksiji. Smatram da ovaj kao i drugi komentari evropskih lidera pokazuju da će biti trenutaka kada će pregovori biti teški”.

Opozicija je to iskoristila kako bi osudila njenu strategiju izlaska Britanije iz EU, prenosi AFP.

U međuvremenu, Merkelova je izjavila da pojedini političari u Londonu gaje iluzije da će Britanija zadržati isti status kao i ostale članice EU.

XS
SM
MD
LG