Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na prvomajskom protestu u Beogradu sindikati, naučnici, studenti


Sa protesta vojnog i policijskog sindikata u Beogradu (8. april 2017)

Protestna okupljanja u Beogradu na Međunarodni dan rada, Prvog maja, najavili su predstavnici sindikalnih organizacija, naulni radnici, studenti i građani koji već gotovo mesec dana organizuju takozvane „Proteste protiv diktature“.

Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), održaće u podne protest na kome će zatražiti veće plate i dostojanstven rad u Srbiji.

Prema rečima Zorana Stojiljkovića, predsednika Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, protest će imati moto "Za veće zarade!", jer smatraju da prostora za to ima, te da je Srbija danas "prikovana na dno u regionu prema nivou zarada, dok su penzije duplo manje".

Stojiljković je poručio mladima da ne treba da "padaju na fraze političara koji govore da njima pripada budućnost", već da moraju da se bore za svoju sadašnjost.

"Ako se ne izboriš za sadašnjost, onda nećeš imati ni željenu budućnost. Imaćeš ekološki ruinirano, siromašno društvo, gde ti ostaje samo prostor da pristaneš da budeš jeftina radna snaga", poručio je predsednik sindikata Nezavisnost.

Protest će održati i naučni radnici. Kako je najavljeno, "Marš za nauku" počeće u 11.00 u beogradskom parku Manjež, a naučnici se zalažu za rad, dostojanstven život i nauku.

"Prvog maja i naučnici će izaći na ulice, zajedno s radnicima, studentima i drugim ugroženim građanima, braneći svoje pravo na rad, dostojanstven život i položaj nauke", navodi se u saopštenju.

Okupljanje najavljuje i grupa studenata i građana koji već gotovo mesec dana svakodnevno organizuju takozvane „Proteste protiv diktature“. Umesto u popodnevnim satima, što je do sada bio slučaj, organizatori na Fejsbuk stranici pozvali su građane da se okupe u jutarnjim satima na prvomajskom uranku ispred Narodne skupštine.

„Umesto pištaljki, doboša i transparenata, biće prasići, meso sa roštilja, kotlići na sred platoa ispred Skupštine, ali od kartona“, navodi se na Fejsbuk stranici.

XS
SM
MD
LG