Dostupni linkovi

Hojt Brajan Ji u nedelju u Skoplju, sastanak i sa novim predsednikom Sobranja


Ivanov je ranije odbio da se sretne sa Jiem

Visoki funkcioner američkog Stejt departmenta Hojt Brajan Ji sutra će doputovati u dvodnevnu posetu Skoplju, gde će se sresti sa liderima političkih partija, šefom države Đorđem Ivanovim i novim predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem, saopštila je danas američka ambasada u Skoplju, prenosi Beta.

Ivanov je ranije odbio da se sretne sa Jiem, jer, kako je bilo objašnjeno, ima ugovorene obaveze, ali je danas iz Kabineta predsednika saopšteno da je zbog novonastale stuacije otkazao ranije ugovrene obaveze, te će moći da se sastane sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD.

Prema američkoj ambasadi, Hojt Brajan Ji će se tokom posete Makedoniji 30. aprila i 1. maja sresti sa šefom države Ivanovim, predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem, liderima VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim, SDSM Zoranom Zaevom, DUI Alijem Ahmetijem, Besa Biljalom Kasamijem, funcionerom Alijanse za Albance Veselom Mehmedijem i liderom DPA Menduhom Tačijem.

Na tim sastancima će se razgovarati o statusu formiranja nove makedonske vlade, odnosima Makedonije i SAD i reformama potrebnim za evroatlantske integracije, saopštila je američka ambasada u Skoplju.

Poseta Hot Jia je najavljena ranije, ali funkcioner američkog Stejt departmenta u Makedoniju dolazi samo nekoliko dana nakon nasilnih protesta pristalica VMRO DPMNE, tokom kojih su povređeni poslanici nove parlamentarne većine u Sobranju, među kojima kadidat za premiera Zoran Zaev i lider Alijanse za Albance Zijadin Sela.

Nasilje je izbilo kada su demonstranti upali u zgradu Sobranja nezadovoljni time što je parlamentarna većina uz ometanje poslanika VMRO SPMNE samoinicijativno izabrala Talata Džaferija za predsednika skupštine.

Izbor poslanika DUI Talata Džaferija, koji je prvi Albanac na mestu predsednika Sobranja Makedonije, pozdravili su SAD, EU, NATO, Nemačka i još neke evropske zemlje, a osporavaju ga Rusija i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i druga po snazi stranka u parlamentu VMRO DPMNE.

SAD, EU, OEBS i NATO najoštrije su osudili napad na makedonsku skupštinu i izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog toga što vlasti nisu uspele da ga spreče niti su obezbedile neophodnu sigurnost članovima parlamenta i novinarima.

XS
SM
MD
LG