Dostupni linkovi

Kosovski lideri pozvali na mir u Makedoniji


Želim da vidim Makedoniju što pre u NATO i EU: Hašim Tači
Želim da vidim Makedoniju što pre u NATO i EU: Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je izbor Džafera Ahmetija za novog predsednika Skupštine Makedonije, te je apelovao na sve strane da se suzdrže od nasilja, a na građane da ne padnu na provokacije.

"Stabilnost i funkcionalnost demokratskih institucija Republike Makedonije su u interesu njenih građana i regiona", saopštio je on.

"Naravno da je za Albance Makedonije važno sprovođenje Ohridskog sporazuma za koji ie potreban okvir koji osigurava demokratsko funkcionisanje susedne države, koju želim da vidim što pre u NATO i EU", dodao je.

Zabrinutost je izrazio i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, te je pozvao politčare na očuvanje mira i stabilnosti.

U Sobranju povređen Zoran Zaev
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Jedan od lidera kosovske opozicije iz redova Samoopredeljenja, Visar Imeri, saopštio je da "dosadašnje tolerisanje šovinističkog nasilja Gruevskog dovelo do ovog stanja u kojem ni međunarodna zajednica nije bez odgovornosti".

"Makedonija je izgrađena i postoji na temeljima nejednakosti i diskriminacije nad Albancima", dodao je on.

Imeri je dodao i da reakcija Prištine i Tirane treba da bude brza i odlučujuća i da se ne sme ostati indiferentan naspram "instalacije šovinističke politike".

"Tim više što tamo žive Albanci. Tim više što je ovaj šovinizam protiv Albanaca", zaključio je.

XS
SM
MD
LG