Dostupni linkovi

U Zagrebu bez komentara o Irinejovim ocenama o arhivu i Stepincu


Patriarh Irinej na sastanku kod premijera Srbije
Patriarh Irinej na sastanku kod premijera Srbije

U Zagrebu članovi Mešovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske Pravoslavne Crkve, koja treba da rasvetli ulogu kardinala Alojzija Stepinca tokom i posle Drugog svetskog rata, nisu želeli da komentarišu izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja da je nedostupnost vatikanskog arhiva trenutno najveći problem u radu mešovite pravoslavno-katoličke komisije.

Ekspertski član komisije Mario Jareb rekao je za RSE da ne može da komentariše ocenu srpskog partijarha jer se, kako je rekao, „bar sa naše strane držimo dogovora da se o radu komisije i bilo čemu u vezi sa tim radom ne govori.“

Jareb nas je uputio na saopštenje za medije nakon četvrtog sastanka Mešovite komisije u Biskupskom dvoru u Požegi, 20. i 21. aprila.

Prethodno je partijar Srpske pravoslavne crkve Irinej, komentarišući za list Politika navode medija da je delegacija SPC oštro negodovala što predstavnik Svete stolice Bernard Arduro onemogućava srpskim istražiteljima pristup arhivu Vatikana, rekao da posao kojim se komisija bavi "još nije završen".

"Nadam se da ćemo uspeti da kažemo ne samo svoju, već realnu istinu o delovanju nabiskupa Stepinca tokom Drugog svetskog rata. Naše je da prikupimo dokaze, a ne znamo kako će druga strana na to reagovati", kazao je patrijarh SPC.

U saopštenju nakon sastanka u Požegi navedeno je da je tema bila „Odnos nadbiskupa Stepinca prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi od 1941. do 1945.“ Osim učesnika sastanka nisu navedeni nikakvi drugi detalji.

Peti sastanak Mešovite komisije održaće se u Podgorici, 7. i 8. juna 2017. na temu „Nadbiskup Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960“.

XS
SM
MD
LG