Dostupni linkovi

'Protest protiv diktature': 'Hoćemo uživo' ispred RTS-a


Beograd, 26. april 2017.
Beograd, 26. april 2017.

Današnji "Protest protiv diktature" u Beogradu završen je ispred zgrade Radio televizije Srbije, gde su okupljeni proveli oko sat vremena. Protest je završen porukama "Sutra u 18 na starom mestu" i "Doći ćemo opet", upućenu RTS-u.

Učesnici protesta su ispred zgrade RTS-a stigli uoči početka centralne informativne emisije te medijske kuće - Dnevnika, uz zvižduke i povike "Hoćemo uživo", ne bi li se, kako su poručili preko razglasa, tako našli u programu RTS-a.

'Protest protiv diktature': 'Uživo' ispred RTS-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Okupljenima se obratila bivša novinarka RTS-a Gordana Bingulac rečima da je sramota što njene kolege nisu tu sa okupljenima.

„Vi ovde zaslužujete da ste bar treća vest u Dnevniku“, rekla je ona.

Po završteku Dnevnika, sa razglasa se čulo: "Ljudi, bili smo u Dnevniku. Samo nastavite 'Hoćemo uživo', da im damo materijala i za sledeći Dnevnik i za sutra".

Okupljeni su nosili transparente "Protiv terora vlasti", "Ko laže taj krade, ko krade može u SNS" i druge i uzvikivali, između ostalog, "Dole diktatura" i "Ima nas".

Prethodno su se, kao i prethodnih dana, oko 18 časova okupili ispred Skupštine Srbije, blokiravši saobraćajnicu ispred zgrade Parlamenta i odatle krenuli u protestnu šetnju ka zgradi RTS.

Lekarka u penziji Zora Mijačić ide u protestnu šetnju sa transparentnom „Iza dece stoje keve“.

„Ovde sam zato što je sve u rukama jednog čoveka, on upravlja svime i zaveo je medijski mrak. Drugi razlog je taj što je imao jako, jako prljavu kampanju“, rekla je za Radio Slobodna Evropa Zora.

„Ne odustajem“, rekao nam je mladić Dalibor Kokić uz objašnjenje da je u redu istrajati u nekom cilju ako je opravdan.

„A cilj je da se skine diktatura, ovo je bunt protiv diktatorske vlasti“, kazao je Dalibor.

Ovo je 24. dan građanskih protesta, koji su počeli dan nakon predsedničkih izbora 2. aprila na kojima je pobedio aktuelni premijer Aleksandar Vučić.

Prethodnog dana, u utorak, učesnici "Protesta protiv diktature" priključili su se protestu pod nazivom "Tragovima fantoma" povodom godišnjice nezakonitog rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala.

Demonstranti, mahom studenti, koji protestuju četvrtu nedelju za redom, traže smenjivanje "političke elite", fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, rukovodstva Radio televizije Srbije, slobodu medija, razrešenje "svih korumpiranih funkcionera", departizaciju društva, kao i zaštitu radnika i poboljšanje radnih prava.

XS
SM
MD
LG