Dostupni linkovi

Specijalni sud Kosova još nije spreman za sudske postupke


Ilustracija
Ilustracija

Pojedina pravila Pravilnika o postupku i dokazima Specijalizovanih veća Kosova (Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu) nisu u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, ocena je Specijalizovanog veća Ustavnog suda Specijalizovanih veća Kosova. To znači da ovaj sud još uvek nije spreman da pokrene sudske procese.

Pravilnik o postupku i dokazima ključni je dokument za rad suda, a usvojen je prošlog meseca na plenarnoj sednici međunarodnih sudija ovog suda.Čekalo se još na današnju odluku Specijalizovanog veća Ustavnog suda o ustavnosti ovog pravilnika.

Na osnovu objavljene odluke, devet pravila ovog pravilnika nisu u skladu sa Ustavom, s toga se čeka na ponovno razmatranje tih pravila.

Pravila koja su u suprotnosti sa kosovskim Ustavom tiču se odsustva sudija, osnovama specijalnih istražnih mera, pretresa i zaplene od strane specijalnog tužilaca, stručnog ispitivanja, pritvora te statusa oslobođene osobe.

Ovaj dokument naglasak stavlja na zaštitu svedoka, žrtava i drugih osoba koje su izložene riziku zbog svedočenja ili saradnje sa Specijalizovanim većima.

Nakon Odluke Specijalizovanog veća Ustavnog suda, predsednica suda Ekatarina Trendafilova je izjavila da će plenarnu sednicu sazvati u najkraćem mogućem roku radi izmene pravila u skladu sa Odlukom Specijalizovanog veća Ustavnog suda.

“Pravilnik u celini će stoga stupiti na snagu kad Ustavni sud konačno utvrdi da su sva pravila u Pravilniku u skladu sa Poglavljem II Ustava”, navela je ona.

Kako je ranije za RSE izjavila portparolka Specijalizovanih veća i Sprecijalizovanog tužilaštva Kosova Avis Beneš, pravilnik u detalje reguliše vođenje sudskih postupaka, predsudski postupak, suđenje, apelacije, ali i pitanja organizacije i administracije Specijalizovanih veća i specijalizovanog tužilaštva, odnosno prava osoba tokom istraga, hapšenja, pritvora, učešće žrtava u sudskim procesima i drugo.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu istraživaće zločine koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000. godine, koje je u svom izveštaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dik Marti.

XS
SM
MD
LG