Dostupni linkovi

Radnici 'Goše' nastavljaju štrajk


Jedan od mnogih štrajka radnika
Jedan od mnogih štrajka radnika

Predstavnici radnika fabrike “Goša šinska vozila” iz Smederevske Palanke, saopštili su da nastavljaju generalni štrajk započet pre mesec dana.

Prema informacijama iz Štrajkačkog odbora propao je još jedan pokušaj iznalaženja kompromisa između nezadovoljnih radnika, koji godinama ne primaju plate i privatnog vlasnka fabrike.

Fabrika “Goša šinska vozila” u međuvremenu je promenila vlasnika, ali su problem ostali isti, baš kao i zahtevi radnika kojima ona pojedinačno duguje po 600.000 dinara.

“Prva stavka naših zahteva je isplata po 100.000 dinara odmah, da bi taj narod mogao bar malo da poboljša svoj standard. Zatim da nam sve zarade koje nam duguju budu ispalćene u 15 rata i da se postigne dogovor sa Vladom Srbije da nam ona poveže radni staž, a za uzvrat da dobije udeo u firmi”, kaže predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

Vlada Srbije je svim radnicima, ove nekada uspešne firme, uplatila po 60.000 dinara i obećala pomoć u rešavanju ostalih nagomilanih problema, ali prema navodima našeg sagovornika, ni novi poslodavci nemaju sluha za problem zaposlenih koji se, zbog neisplaćenih zarada, nalaze u veoma teškom materijalnom položaju.

“Dokaz o tome je pomoć od 60.000 dinara, od čega su više od dve trećine radnici odmah potrošili na dugovanja u prodavnicama u kojima su uzimali robu na poček, isplaćivanje rata za kredite i komunalnih dažbina”, ističe Vujičić.

Problem preduzeća “Goša” privukao je pažnju šire javnosti nakon što se u fabričkim prostorijama u martu ubio jedan radnik. Njegove kolege tvrde da je to samoubistvo posledica teško psihičkog stanja u kom se našao radnik koji 15 meseci nije primio platu.

Kompanija “ŽOS Trnava” kupila jepočetkom 2007. godine, fabriku iz Smederevske Palanke a krajem marta ove godine je prodala firmi sa Kipra, koja se do sada nije oglašavala povodom situacije u “Goši”.

XS
SM
MD
LG