Dostupni linkovi

Severna Koreja uhapsila državljanina SAD


U Severnoj Koreji uhapšen je bivši profesor sa dvojnim korejsko-američkim državljanstvom javila je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Američki državljanin, identifikovan samo prezimenom Kim, uhapšen je u petak na aerodromu u Pjongjangu kada je pokušao da napusti zemlju, preneo je Jonhap informacije koje je dobio od lokalnog anonimnog izvora.

Kim, koji je u kasnim pedesetim godinama, predavao je na Janbijan Univerzitetu za nauku i tehnologiju, a u Severnoj Koreji se bavio humanitarnim programima.

Pritvaranje Kima je poslednje u seriji hapšenja američkih državljana u Severnoj Koreji.

Student Oto Varbije osudjen je na 15 godina teškog rada nakon što je priznao da je pokušao da ukrade propagandni transparent, dok Kim Dong Čul, takodje dvojni državljanin Amerike i Južne Koreje, služi kaznu od 10 godina zbog špijunaže, navodi Asošijeted pres (AP).

Prema pisanju agencije AP ambasada Švedske u Pjongjangu, koja brine o konzularnim pitanjima Vašingtona u Severnoj Koreji sa kojom nema diplomatske odnose, saopštila je da je obaveštena o hapšenju američkog državljanina, ali nije dalje komentarisala.

XS
SM
MD
LG