Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nova oštra razmena poruka između Moskve i Podgorice


Podgorica

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore odbacilo je večeras kao neutemeljene optužbe Kremlja o „antiruskoj histeriji” u Crnoj Gori.

"Nije zabeležen nijedan slučaj da je bilo koji ruski biznismen ili turista doživio neprijatnost u Crnoj Gori, niti u našoj zemlji postoji bilo kakav vid neprijateljskog raspoloženja prema ruskom narodu. U to mogu da se uvere hiljade ruskih građana koji i na današnji dan borave u našoj zemlji", navodi se u reagovanju crnogorskog Ministarstva inostranih ;poslova.

Ministarstvo je reagovalo na stavove koje je ranije danas na konferenciji za medije saopštila portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je ocenila da se u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko godina “razvio neprijateljski stav prema ruskim građanima” i za to optužila crnogorske poltičke lidere, koji “žele da se dodvore Zapadu”.

“Politika Podgorice dovela je do oštrog pada u bilateralnim odnosima. U Crnoj Gori postoji antiruska histerija zbog ulaska u NATO,

pogoršanja odnosa dvije zemlje i priključenja Crne Gore sankcijama protiv Rusije. Ne isključujemo mogućnost provokacija, privođenja zbog sumnjivih razloga ili izručenja trećim zemljama - rekla je portparolka ruskog Ministarstva ;spoljnih poslova Marija Zaharova

Ona je pozvala građane Rusije koji žele da putuju u Crnu Goru , da “uzmu sve navedene okolosti u obzir”.

Crnogorsko ministarstvo je ovakve navode Kremlja nazvalo manipulacijom i nastavkom specijalnog medijskog rata “koji se iz Moskve vodi protiv Crne Gore, sa svima dobro poznatim motivom opstrukcije priključenja Crne ;Gore NATO savezu."

“Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore navodi da će sve ;odluke o budućnosti naše zemlje samostalno i suvereno donositi Vlada i

Skupština Crne Gore, u skladu sa Ustavom, sviđalo se to Moskvi ili ne”, zaključuje se u saopštenju.

Ruska turistička organizacija demantovala je ranije danas navode Ministarstva spoljnih poslova da je u Crnoj Gori neprijatna situacija za Ruse i da treba da se čuvaju mogućih provokacija, navodeći da ne vide realne povode za takve tvrdnje.

Portparolka Turističke organizacije Rusije Irina Tjurina izjavila je Intefaksu da turističke firme koje rade u Crnoj Gori nisu prometile bilo kakve negativne situacije prema Rusima i da, nasuprut, Crna Gora rado očekuje ruske turiste.

XS
SM
MD
LG