Dostupni linkovi

UN: Napadači na autobuse u Siriji bili prerušeni u mirovnjake


Napadači na civilni konvoj autobusa u Siriji, kada je krajem prošle nedelje poginulo više od 120 ljudi, bili su prerušeni u pripadnike ekipa za pružanje pomoći, saopštile su danas UN.

Među žrtvama subotnjeg napada bombaša samoubice u konvoju autobusa kojima su evakuisani civili, bilo je 68 dece, prenosi Frans pres.

“Lica koja su se čak pretvarala da dele humanitarnu pomoć i privlačeći decu izazvala su ovu strašnu eksploziju”, izjavio je izaslanik Un Stafan de Mistura.

Nijedna grupa do sada nije preuzela odgovornost za napad na tranzitnom punktu Rašidin južno od Alepa, što je jedna od najtragičnijih epizoda od izbijanja rata u Siriji pre šest godina.

Eksplozija, koja je raznela autobuse, dovela je do zastoja u evakuaciji civila iz gradova pod kontrolom vladinih snaga – Fua i Kafraja.

Međutim, kako javlja Frans pres, nastavljena je evakuacija u područjima pod kontrolom pobunjenika koji su obezbeđivali civile na kontrlnom punktu.

Sva vozila su bila uklonjena sa njega, osim onih koji koristi Crveni krst za dostavljanje pomoći.

Evakuacija je deo dogovora sirijskog saveznika Irana i Katara, koji podržava pobunjenike u borbi protiv predsednika Sirije Bašara el-Asada.

XS
SM
MD
LG