Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo: Podignuta optužnica za ratne zločine


EULEX je saopštio da je danas međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo (STRK) podneo optužnicu Osnovnom sudu u Mitrovici protiv okrivljenog Z.V., bivšeg rezerviste policije u Vučitrnu, za dela koja su se navodno desila između sela Gornja Studimlja i Donja Studimlja, Vučitrn, i objekata poljoprivredne zadruge u Vučitrnu na ili oko 2. maja 1999. god., kao i za dela i postupke koji su navodno počinjeni u Pritvornom centru Smrekovnica, opština Mitrovica nekoliko nedelja nakon tog događaja.

RSE saznaje da se radi o Zoranu Vukotiću.

On je optužen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, predviđene i kažnjive na osnovu Krivičnog zakonika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), i trenutno kažnjivo na osnovu Krivičnog zakonika Kosova (KZK), u suprotnosti sa svim propisima međunarodnog prava primenljivog u vreme unutrašnjeg oružanog sukoba na Kosovu.

Ti zločini obuhvataju brutalna i nezakonita ubistva, nečovečno postupanje, nanošenje ogromne patnje, primenu mera zastrašivanja i terora, oduzimanje imovine, pljačku i krađu u velikim razmerama koja nije opravdana.

Međunarodni tužilac je optužnicu podneo nakon izručenja okrivljenog iz Crne Gore.

XS
SM
MD
LG