Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U protestima protiv Nikolasa Madura ubijene dve osobe


Protesti u Karakasu

Najmanje dve osobe ubijene su danas u sukobima demonstranata, vladnih pristalica i policije na masovnim protestima u Venecueli protiv predsednika Nikolasa Madura.

Sukobi na demonstracijama u glavnom gradu Karakasu, nazvanim "majka svih demonstracija" počeli su rano jutros, nedugo pošto je počeo protestni marš.

Mladić Karlos Romero zadobio je prostrelnu ranu glave dok se vraćao iz prodavnice. On je naleteo na sukobe provladine grupe i protivnika venecuelanskog predsednika. Veruje se da su na njega pucali pripadnici provladine grupe. Romero je preminuo u bolnici od zadobijenih povreda.

Paola Ramirez (23) ubijena je u pucnjavi provladine grupe koja je opkolila opozicione demonstrante u gradu San Kristobalu, na zapadu zemlje, rekao je gradonačelnik tog grada.

Dva dana uoči novih demonstracija opozicije u okviru protesta započetih početkom aprila, predsednik Maduro je u ponedeljak objavio da će poslati vojsku na ulice.

Danas je godišnjica revolucije iz 1810. koja je dovela do nezavisnosti Venecuele, a opozicija je tim povodom najavila velike proteste.

Od početka aprila širom zemlje je u toku talas demonstracija protiv "čavista" - pristalica bivšeg predsednika, komuniste Uga Čaveza, koji je vladao od 1999. do 2013, uz policijske mere. Šest demonstranata je poginulo, a stotine su povređene ili uhapšene tokom demonstracija.

Izvor: Beta, AP
XS
SM
MD
LG