Dostupni linkovi

Ruski poslanik nazvao RFE, VOA i CNN dijelom 'američkog sistema pritiska'


Leonid Levin, predsjednik Komiteta Dume za informisanje i informacione tehnologije
Leonid Levin, predsjednik Komiteta Dume za informisanje i informacione tehnologije

Visoki zvaničnk ruskog parlamenta Leonid Levin nazvao je medijske kuće Radio Slobodna Evropa (RFE), Glas Amerike (VOA) i CNN dijelom "američkog sistema pritiska" čija je meta Rusija.

Predsjednik Komiteta za politiku informisanjai informacione tehnologije, ruske Dume, rekao je to u utorak tokom saslušanja pred tim tijelom o tome da li navedeni mediji rade u skladu sa ruskim zakonima.

Saslušanje stiže nakon visokih tenzija između Moskve i Vašingtona koje su uslijedile nakon tvrdnji američkih obavještajnih službi da se Kremlj miješao u prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD, te dodatnog zatezanja situacije oko građanskog rata u Siriji.

Odluka ruskog parlamenta da se bavi ovim medijima stigla je prošlog mjeseca nakon što je američka senatorica Jeanne Shaheen, demokrata iz Nju Hempšira, predložila zakon koji će ovlastiti američke federalne službe da vode istragu o RT, međunarodnoj TV mreži iza koje stoji ruska država, zbog mogućeg kršenja američkih zakona.

Ruski poslanik Levin je nazvao RFE, VOA-u i CNN "dijelom šireg daklekosežnog američkog sistema pritiska na našu zemlju".

On je ipak rekao da njegov Komitet neće tražiti od federalnih vlasti da provjere da li se ovi mediji pridržavaju ruskih zakona, navela je agencija Interfax.

Ruski predsjednik Vladmir Putin i drugi visoki zvaničnici već dugo optužuju američki Vladu da pokušava da izazove političke nerede finansirajući nevladine organizacije i grupe za nadgledanje. Vašington neprekidno odbacuje takve optužbe.

I Radio Slobodna Evropa i Glas Amerike nadgleda Bord guvernera za emitovanje (BBG), američka agencija koja nadgleda civilno emitovanje medijskih operacija.

VOA je federalni entitet, dok je RFE privatna neprofitna organizacija koja se finasira grantovima američkog Kongresa.

CNN je američka medijska mreža koja pokriva cijeli svijet sa sjedištem u Atlanti.

XS
SM
MD
LG