Dostupni linkovi

Holandija podržava put Crne Gore u NATO i EU


Bert Kunders (Bert Koenders) ministar vanjskih poslova Holandije i Srđan Darmanović, crnogorski šef diplomatije
Bert Kunders (Bert Koenders) ministar vanjskih poslova Holandije i Srđan Darmanović, crnogorski šef diplomatije

Ministar vanjskih poslova Holandije Bert Kunders je saopštio u Podgorici, da njegova zemlja podržava crnogorski put u NATO i Evropsku uniju.

Nakon sastanka sa crnogorskim šefom diplomatije Srđanom Darmanovićem, ministar Kunders je ocjenio da su dvije države dugo sarađivale ne samo u oblastima kao što su - vladavina prava, mediji i ekonomski odnosi, već i na unaprjeđenju bilateralnih odnosa.

Holandija je ratifikovala u parlamentu Protokol o pristupanju Crne Gore NATO alijansi, nakon čega postoji teoretska mogućenost da se o Protokolu izjasne građani Holandije na referendumu.

Upitan o toj proceduri, odnosno kakve su šanse da se u Holandiji organizuje referendum o crnogorskom protokolu, a što priželjkuju političke partije u Crnoj Gori koje se protive članstvu u NATO, ministar Kunders je rekao: „Proces ratifikacije u holandskom parlamentu je okončan i postoji velika većina koja je za ulazak Crne Gore u NATO.

"U Holandiji imamo zakon o konsultativnom referendumu, i možemo ratifikaciju završiti samo ako uzmemo u obzir ograničenja postavljena u tom zakonu", pojasnio je on dodajući da su te procedure i zakoni Holandije jasni i da to nema posebno veze sa Crnom Gorom.

Holandska podrška Crnoj Gori za NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

XS
SM
MD
LG