Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pence i Abe: Naći mirno rješenje za Korejski poluotok


Savez između SAD-a i Japana temelj je i mira i sigurnosti na sjeveroistoku Azije: Mike Pence

Američki potpredsjednik Mike Pence ponovio je u utorak u Tokiju važnost vojnog saveza između Japana i SAD-a za mir i sigurnost u jeku sjevernokorejske nuklearne prijetnje.

"Savez između SAD-a i Japana temelj je i mira i sigurnosti na sjeveroistoku Azije", rekao je Pence na sastanku s japanskim premijerom Shinzom Abeom nakon dolaska u Tokio.

Tokom razgovora dvojice vođa Abe je naglasio nužnost mirnog rješenja sve jačih napetosti u regiji. Američki predsjednik Donald Trump poslao je grupu američkih ratnih brodova u vode Korejskog poluotoka dok ta zemlja navodno planira izvesti još jedan nuklearni test.

"Za nas je najvažnije poduzeti diplomatske napore i naći mirno rješenje tog pitanja", rekao je Abe Penceu, prenosi Hina.

"Kao zemlja uvijek tražimo mir, kao i Japan. No kao što znate, mir dolazi kroz snagu. Predsjednik Trump odlučan je blisko sarađivati s Japanom, Južnom Korejom i svim saveznicima u regiji, kao i s Kinom, kako bi se postiglo mirno rješenje i denuklearizacija Korejskog poluotoka", rekao je Pence.

Japanski premijer je rekao da njegova zemlja želi miran dijalog sa Severnom Korejom, ali da "dijalog u cilju dijaloga nema smisla", te je neophodno, kako je naveo, da se izvrši pritisak na Pjongjang kako bi se više angažovao u tom dijalogu.

XS
SM
MD
LG