Dostupni linkovi

Uhapšeno 49 osoba zbog planiranja terorističkih napada u Turskoj


Policija u Turskoj, arhivska fotografija
Policija u Turskoj, arhivska fotografija

Policija u Turskoj uhapsila je 49 ljudi zbog navodne povezanosti sa Islamskom državom Iraka i Levanta (IDIL) i planiranjem terorističkih napada tokom referenduma o jačanju ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdoana, javila je danas agencija Anadolija.

Policija je uhapsila osumnjičene u sedam simultanih policijskih akcija u Istanbulu. Među uhapšenima je 41 stranac, a neki od njih su povezani i sa napadom u noćnom klubu u Istanbulu u novogodišnjoj noći.

IDIL pozvao je na napade tokom održavanja referenduma u Turskoj, tvrdeći da se glasanje protivi Bogu i da su muslimanski glasači nevernici.

U Turskoj će u nedelju biti održan ključan referendum o jačanju ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdoana čiji bi ishod mogao da preoblikuje politički sistem u zemlji i promeni odnose Turske sa Zapadom.

Referendum je organizovan devet meseci posle neuspelog vojnog udara a pozvano je 55,3 miliona građana da glasa o izmeni Ustava koji predviđa ukidanje mesta premijera u korist predsednika države, koji bi imao šira ovlašćenja.

Izvor: Beta, AP
XS
SM
MD
LG