Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija demantuje da je isporučivala oružje Hrvatskoj 1990-ih


Sistem S-300 koji je Rusija navodno isporučila Hrvatskoj

Rusija je demantovala informacije u hrvatskim medijima da je početkom devedesetih, zaobilazeći embargo UN, isporučila naoružanje Hrvatskoj, uključujući sisteme S-300.

Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Artem Kožin rekao je da ovakve informacije predstavljaju provokacija i grubo izvrtanje činjenica, s ciljem da se ocrni politika Ruske Federacije na Balkanu, prenose ruski mediji.

"Tim pre je neprihvatljivo u kontekstu svih ovih izmišljotina to što se spominju kontakti ambasadora Rusije u Zagrebu", rekao je Kožin.

On je istakao da se Rusija dosledno pridržavala svojih međunarodno-pravnih obaveza, uključujući one koje se tiču isporuke naoružanja sukobljenim stranama tokom jugoslovenske krize 1991-1995. godine.

Prema pisanju hrvatskog "Večernjeg lista", ambasador Rusije u Zagrebu Anvar Azimov pozvao je ovih dana na razgovor u Ambasadu hrvatskog biznismena Zvonka Zubaka, koji se bavi trgovinom oružja, da bi ga pitao gde su nestale rakete iz sistema S-300 koji je Rusija, navodno, u prvoj polovini devedesetih godina isporučila Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG