Dostupni linkovi

Kremlj: Neprihvatljiva kritika Evropskog suda o Beslanu


Talačka kriza u Beslanu
Talačka kriza u Beslanu

Kremlj je saopštio da ne može da se složi da presudom Evropska suda za ljudska prava da ruske vlasti nisu preduzele mere u cilju sprečavanja talačke krize u ruskom gradu Beslanu 2004. godine u kojoj su nastradale 334 osobe, većinom đaci, prenosi Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da je neprihvatljiva kritika Rusije imajući u vidu da je bila žrtva terorističkog napada.

Ministarstvo pravde Rusije je najavilo da će u roku od tri meseca podneti žalbu na odluku po kojoj Rusija mora da isplati žrtvama kao moralnu odštetu tri miliona evra, javio je Tass.

"Niz zaključaka evropskog suda nema osnova, a korišćena argumentacija nije ubedljiva i ne odgovara dokazima koje je predala ruska strana", rekli su u Ministarstvu pravde Rusije.

Ministarstvo je dodalo da je sud pokazao "nedovoljno dubok prilaz" izučavanju svih faktora koji su uticali na tragične dogadjaje.

U septembru 2004. godine, čečenski militanti su upali u školu u Beslanu u Severnoj Osetiji i za taoce uzeli više od 1.000 učenika i nastavnika.

Škola je bila okružena ruskim specijalcima koji su upali u školu radi oslobađanja talaca.

Nijedan ruski zvaničnik nije odgovarao za smrt talaca, među kojima 186 dece.

Preživjeli i njihove porodice navode da su ruski zvaničnici, uključujući i ruskog predsednika Vladimira Putina, loše rukovodili akcijom oslobađanja i ignorisali informacije obaveštajnih službi da je talačka kriza unapred isplanirana.

Porodice žrtava optužili su ruske specijalce da su upotrebili prekomernu silu pošto je teško naoružanje upotrebljeno dok su deca još bila u školi.

Oni su naveli da su specijalci posle prvih eksplozija upali u zgradu. Taoci su tokom te operacije poginuli ili povredjeni, a svi otmičari, osim jednog, poginuli su u eksplozijama i kasnijem sukobu.

XS
SM
MD
LG