Dostupni linkovi

Crna Gora–NATO: Prijedlog zakona o Protokolu usvojen i proslijeđen Skupštini


Zastava NATO-a i Crne Gore na zgradi Skupštine Crne Gore, Podgorica
Zastava NATO-a i Crne Gore na zgradi Skupštine Crne Gore, Podgorica

Vlada Crne Gore je danas utvrdila Prijedlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora i uputila ga crnogorskoj Skupštini na usvajanje po skraćenoj proceduri.

Iz Vlade je poručeno da je evroatlantska integracija i članstvo u NATO-u od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore jedan od njenih strateških spoljnopolitičkih prioriteta.

"Poučena iskustvom gubitka nezavisnosti nakon Prvog svjetskog rata, Crna Gora mora u postojećim geopolitičkim okolnostima da racionalno sagleda sve mogućnosti i donese odluku koja će na najcjelishodniji i ekonomski najopravdaniji način da zaštiti njene nacionalne i bezbjednosne interese", navodi se na Vladinom Twitter profilu.


To je, kako je ocjenjeno, posebno važno imajući u vidu regionalni, ali i širi politički, ekonomski i bezbjednosni kontekst.

Protokol o pristupanju Crne Gore treba da ratifikuje Španija, dok u Holandiji treba da prođe zakonski rok za organizovanje eventualnog referenduma.

Ministri odbrane Predrag Bošković i vanjskih poslova Srđan Darmanović najavili su da bi Crna Gora mogla da učestvuje na Samitu NATO-a u maju kao punopravna članica, a da formalno bude primljena nakon toga.

Izvor: MINA, Twitter nalog Vlade Crne Gore
XS
SM
MD
LG