Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pred sudom dvije osumnjičene za ubistvo Kim Džong Nama


Kim Džong Nam

Dvije žene optužene za ubistvo polubrata sjevernokorejskog lidera u Maleziji danas su se pojavile pred sudom uz jako policijsko obezbjeđenje.

Indonežanka Siti Aisjah (25) i Vijetnamka Ti Huong (28) izašle su pred sud u okrugu Sepang blizu međunarodnog aerodroma u Kuala Lumpuru gdje je Kim Džong Nam (45) bio otrovan 13. februara.

Saslušanje je trajalo oko 20 minuta i novo ročište je zakazano za 30. avgust.

Slučaj je trebalo da bude predat višem sudu ali je procedura kasnila zbog drugih državnih službi, rekao je tužilac.

Dve osumnjičene su optužene da su bacile u lice Kim Džong Una zabranjeni neurotoksični agens VX, smrtonosniju verziju gasa sarina, a prijeti im doživotna kazna zatvora.

Video snimci sa aerodroma pokazuju kako dvije žene prilaze žrtvi od pozadi i, kako izgleda, da mu jedna baca nešto na lice. Kim Džong-Nam je umro na putu za bolnicu.

Kim Džong Nam, oštri kritičar svog polubrata sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una živio je u izgnanstvu u trenutku kada se to dogodilo.

Istražitelji sumnjaju da je sedam Sjevernokorejaca imalo ulogu u zasjedi. Njih četvoro je pobjeglo iz Malezije na dan ubistva i otišlo u Sjevernu Koreju. Ostalo troje se krije u sjevernokorejskoj ambasadi u Kuala Lumpuru, prema malezijskoj policiji.

Zbog tog slučaja zaoštreni su odnosi Malezije i Sjeverne Koreje.

Izvor: Beta, AFP
XS
SM
MD
LG