Dostupni linkovi

Privedena jedna osoba u istrazi napada u Dortmundu


Stadion Borusije iz Dortmunda pod pojačanim je mjerama pred večerašnju utakmicu
Stadion Borusije iz Dortmunda pod pojačanim je mjerama pred večerašnju utakmicu

Muškarac povezan sa islamistima priveden je u Njemačkoj u istrazi o napadu na autobus sa fudbalerima Borusije iz Dortmunda, objavio je u srijedu Federalni tužilac.

Istražitelji pretražuju stanove dvije osumnjičene osobe sa njemačke "islamističke scene", a jednog od njih su priveli, navela je kancelarija tužioca.

Igrač Borusije i policajac povrijeđeni su kada su tri bombe eksplodirale na putu na kojem su prolazili fudbaleri u timskom autobusu, idući na odigravanje utakmice Lige šampiona pritiv Monaka u utorak veče.

Kako je navedeno u saopštenju Tužilaštva, za eksplozije su korišteni metalni štapini, koji su lakše povrijedili igrača Marka Bartra.

Slučaj se tretira, kako su naveli, sa "terorističkom pozadinom".

Kancelarija Tužioca je navela da će donijeti odluku hoće li tražiti sudski nalog za hapšenje opsumnjičenog. Nijesu saopštili da li je osumnjičena osoba uhapšena.

"Precizan motiv napada za sada je nepoznat" navedeno je dodajući da policija još uvjek analizira tri identična pisma koja su otkrili na mjestu napada.

"Konačna analiza pisama još nije dostupna" nevela je portparolka Federalnog tužioca, Frauke Koehler.

Kopija jednog pisma ranije je cirkulisala nacionalnim medijima i u njemu se vidi referiranje na napad na Božićni market u Berlinu u decembru, kada je ubijeno 12 ljudi.

Ekstremistička grupa "Islamska država" preuzela je odgovornost za napad u Berlinu, poručujući da ga je izveo "vojnik" te militantne grupe.

Kancelarka Angela Merkel, je preko svog glasnogovornika, saopštila je da je "užasnuta" napadom u Dortmundu. Ona je poželjela fudbalerima Borusije sreću na večerašnjoj utakmici.

Pred večerašnje utakmice Lige šampiona, pojačane su mjere bezbjednosti ne samo u Dortmundu, gdje se večeras sastaju Borusija i Monako, već i u Minhenu gdje Bajern dočekuje španski Real Madrid.

Pitanje sigurnosti jedna je od glavnih tema u predizbornoj debati u Njemačkoj.

Izbori će se održati 24. septembra, i na njima kancelarka Merkel traži četvrti mandat na čelu vlade.

XS
SM
MD
LG