Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nastavljen pad dionica Agrokora, Moody's prognozirao mogući bankrot


Uprava zgrada Agrokora u Zagrebu

Na Zagrebačkoj berzi u srijedu je nastavljen strmoglavi pad dionica Agrokorovih kompanija, pa su tako akcije Leda pale za 23,69 posto, a Vupikove za čak 29,25 posto, javlja Srna.

Iz Zagrebačke berze je saopšteno da su akcije kompanije Belje u minusu 18,23 posto, "Jamnice" 17,7 posto, a akcije Zvijezde za 16,95 posto, prenose hrvatski mediji.

Agencija Moody's jučer je snizila kreditni rejting Agrokora sa CAA1 na CAA2 i upozorila da će negativan trend biti nastavljen, zbog čega je, kako su naveli, izvjestan bankrot hrvatskog koncerna.

Trgovački sud u Zagrebu imenovao je 1. aprila, Antu Ramljaka za vanrednog povjerenika Agrokora, te zabranio pljenidbu, pokretanje i vođenje parničnih, upravnih i postupaka osiguranja protiv koncerna.

Proces imenovanja vanredne uprave, u skladu sa Zakonom o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, otvoren je nakon što je Vlada Hrvatske predložila Ramljaka za povjerenika u Agrokoru.

Sabor je 6. aprila usvojio Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, takozvani lex Agrokor, koji će omogućiti postupak vanredne uprave u preduzećima čije obaveze premašuju 7,5 milijardi kuna (oko milijardu eura), te imaju više od 5.000 zaposlenih.

Agrokor ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi eura, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga Agrokora. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca Agrokora.

XS
SM
MD
LG