Dostupni linkovi

Tilerson opipava puls Moskve


Reks Tilerson u razgovoru sa Sergejom Lavrovim
Reks Tilerson u razgovoru sa Sergejom Lavrovim

Rusija želi da zna "prave namere" Sjedinjenih Država, izjavio je danas u Moskvi šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na početku sastanka sa američkim kolegom Reksom Tilersonom koji je došao u prvu posetu u svojstvu državnog sekretara.

Tilerson je izrazio želju da se u "otvorenom i iskrenom" razgovoru utvrde oblasti od zajedničkog interesa za dve zemlje, ali i razlike kao i mogućnosti za njihovo prevazilaženje.

Odnosi Moskve i Vašingtona su zaoštreni nakon što su SAD izvele raketni udar na sirijski aerodrom zbog hemijskog napada u kome je poginulo najmanje 80 civila, za šta su optužene snage sirijskog predsednika Bašara al Asada. Rusija je to okvalifikovala kao “agresiju”.

"Za nas je važno da razumemo vaš stav, stav SAD i prave namere vaše administracije. U više navrata smo potvrdili spremnost za konstruktivni dijalog na principima jednakosti i saradnje koja uzima u obzir legitimne interese obe strane. To je naša konzistentna politika koja se vodi isključivo u okvirima međunarodnog prava, a ne na na osnovu trenutnik političkih trendova ili lažnih izbora: ili ste sa nama ili protiv nas", rekao je Lavrov.

Sergej Lavrov je kazao da treba sprečiti buduće napade SAD u Siriji i naglasio da je raketni udar na sirijsku avio-bazu u Homsu prošle sedmice bio protivzakonit.

On je istakao da očekuje iskren razgovor sa Tilersonom o formiranju antiterorističke koalicije.

Uoči susreta, zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjbakov je kazao da je politika administracije američkog predsednika Donalda Trampa u Siriji "misterija za nas".

Tilerson je poručio da će linije komunikacije SAD sa Rusijom uvek ostati otvorene.

"Sastali smo se u važnom trenutku po američko-ruske odnose kako bismo dalje precizirali oblasti od zajedničkog interesa, čak iako nam se razlikuje taktički pristup, da utvrdimo oblasti u kojima postoje oštre razlike u stavovima kako bismo shvatili zašto one postoje i kakvi su izgledi za smanjenje tih razlika", reči su Tilersona.

Tilerson doputovao je sinoć u Moskvu sa ciljem da ubedi Rusiju da uskrati podršku predsedniku Sirije Bašaru el Asadu.

"Jasno je da se vladavina Asadove porodice bliži kraju. Nadam se da će ruska vlada zaključiti da je u savezu sa nepouzdanim partnerom", kazao je juče američki državni sekretar na sastanku G7 u Italiji.

Predsednik Donald Tramp je izjavio da ruski predsednik Vladimir Putin podržava "zlu osobu" u Siriji.

On je u intervjuu Televiji Foks kazao da je Asad "životinja", te da je Putinova podrška vlastima u Damasku "loša po Rusiju".

Iako je ranije saopšteno da se Putin neće sresti sa Tilersonom, do njihovog sastanka će možda ipak doći, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Postoji izvesna mogućnost ako Tilerson i Lavrov procene da je nužno da ga obaveste o toku njihovih razgovora", kazao je Peskov.

Vladimir Putin i Rex Tilerson, arhivska fotografija
Vladimir Putin i Rex Tilerson, arhivska fotografija


Tilerson dobro poznaje Rusiju koju je često posjećivao poslednjih 20 godina kao čelnik kompanije EksonMobil i već se u tom svojstvu sastajao s Putinom.

Putin je danas izjavio za TV Mir 24 da su se odnosi Moskve i Vašingtona pogoršali od kako je Donald Tramp stupio na dužnost predsednika SAD.

"Može se reći da se stepen poverenja u našim odnosima u radu, kao što je vojna oblast, nije poboljšao, naprotiv, pogoršao se", rekao je Putin.

On je kazao takođe da je Sirija ispunila sporazum o odlaganju hemijskog oružja "koliko mi znamo". Ruski predsednik je ponovio da je napad hemijskim oružjem prošle sedmice ili "provokacija pobunjenika" ili je sirijska avijacija "pogodila skladište pobunjenika sa hemijskim oružjem".

"Visoka cena"

Putin je juče kazao na konferencji za novinare da ruske vlasti raspolažu informacijama iz različitih izvora da se "ovakve provokacije spremaju i u drugim delovima Sirije, uključujući južnu periferiju Damaska".

Međutim, nije predočio konkretne dokaze za ove tvrdnje.

Vašington odbacuje ove optužbe Moskve i Damaska.

"Lično sam pogledao obaveštajne podatke i nema sumnje da su sirijske vlasti odgovorne za donošenje odluke kao i izvođenje samog napada. Veoma je jasno da je Asadov režim planirao i izveo napad. U ovom trenutku ne mogu više ništa da kažem", kazao je američki ministar odbrane Džim Matis.

On je upozorio sirijske vlasti da ako opet upotrebe hemijsko oružje "platiće veoma visoku cenu".

Tilersonova poseta treba da postavi "temelje" za bolje odnose dve svetske sile, kao što je to američki predsednik Donald Tramp obećao tokom predizborne kampanje.

Međutim, poslednji događaji u Siriji su doveli to u pitanje. Tramp se suočava sa rastućim domaćim pritiscima zbog navodnog mešanja Rusije u prošlogodišnje američke predsedničke izbore.

Prema podacima američkih obaveštajnih službi Kremlj stoji iza hakerskih upada čiji je cilj bio da se pomogne pobedi Trampa nad rivalkom iz Demokratske stranke. Novi američki predsednik i Moskva negiraju ove navode. U Kongresu SAD je u toku istraga ovih navoda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG