Dostupni linkovi

Glasnogovornik Bijele kuće izvinio se zbog minimiziranja holokausta


Sean Spicer
Sean Spicer

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer (Šon Spajser) izvinio se kasno sinoć zbog minimiziranja holokausta u poređenju sirijskog predsjednika Bašara al Asada sa nacističkim liderom Adolfom Hitlerom zbog uporabe kemijskog oružja.

Spicer je nakon obraćanja novinarima i kritika židovskih organizacija rekao za CNN da se izvinjava za "neprikladnu i neosjetljivu" izjavu.

"Izvinjavam se zbog toga. Bila je greška", rekao je Spicer i dodao da za holokaust ne može da postoji poređenje.

Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je na konferenciji za novinare da je sirijski predsjednik Bašar al Asad gori od Adolfa Hitlera zbog korištenja kemijskog oružja, što je poređenje kojim se minimizaraju nacistički zločini što je naišlo odmah na negodovanje.

"Tijekom Drugog svjetskog rata nije se koristilo kemijsko oružje. Čak ni odvratni Hitler nije pao tako nisko da koristi kemijsko oružje", rekao je Spicer i dodao da se Rusija treba zapitati koju zemlju podržava.

Centar Anne Frank u SAD odmah je reagiralo i pozvao predsjednika Donalda Trumpa da smijeni svog glasnogovornika, podsjećajući da je upravo počeo židovski blagdan Pesah.

"Spicer je baš na Pesah negirao holokaust, što je najodvratniji oblik 'lažnih vijesti' negirajući da je Hitler ubio nekoliko milijuna Židova", izjavio je direktor centra Steven Goldstein (Stiven Goldstajn).

Na Spicerovu izjavu su reagirali i demokratski senatori koji su naveli da je izjava "apsolutno sramna i da su glasnogovorniku Bijele kuće neophodni časovi povijesti".

Izvor: Beta, AP, AFP, CNN
XS
SM
MD
LG