Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Načelnik Neuma najavio blokadu graničnih prelaza između BiH i Hrvatske


Načelnik Neuma Živko Matuško najavio je da će građani ove opštine za dvije sedmice blokirati granične prelaze između BiH i Hrvatske.

Razlog je, kako je naveo u pismu kojeg je na svojoj web stranici objavio Večernji list, otežana saobraćajna komunikacija nakon uspostave šengenskog režima na granicama.

Načelnik Neuma je u pismu pozvao političare da riješe ovaj problem.

„Treniranjem shengenskog režima, to se stanje ovih dana pogoršalo, onemogućeno je i otežano pohađanje škole za djecu koja prelaze granice. BiH je s Neumom i tranzitnim pravcem kroz Neum trgovala u pregovorima s RH oko statusa u luci Ploče, a mi od toga nemamo nikakve koristi, naprotiv, onemogućeno nam je kretanje. Vjerojatno, kako bi ovaj problem bio riješen, treba napraviti nered. Zato molim nadležne da povedu računa kako bi se život u Neumu i oko njega odvijao normalno jer nam je na pragu turistička sezona. Ako se u idućih petnaest dana nadležne institucije ne oglase i ne poduzmu ništa, bit ćemo primorani blokirati prolaz kroz Neum na graničnim prijelazima sa strane BiH kao upozorenje. Prosvjed ćemo najaviti'', napisao je Matuško u pismu koje je objavio Večernji list na svom web portalu.

XS
SM
MD
LG