Dostupni linkovi

Švedska policija: Uhapšeni Uzbekistanac je vjerovatno napadač


Švedsko tužilaštvo potvrdilo je da je muškarac uhapšen u vezi sa jučerašnjim napadom kamionom u Stokholmu tridesetdevetogodišnji Uzbekistanac, ali njegovo ime nije objavljeno.

Švedska policija potvrdila je i da je pronašla sumnjivu napravu ispod vozačevog mjesta u kamionu, ali još nije poznato da li se radi o bombi.

Vlasti su navele da je uhapšeni Uzbekistanac bio pod prismotrom neko vrijeme, a šef Švedske službe sigurnosti Anders Tornberg rekao je kako se uhapšeni "ne nalazi u skorijim policijskim dosjeima, ali je u njima bio ranije".

On je takođe rekao da sigurnosne službe rade sa drugim sigurnosnim agencijama po ovom pitanju, ali nije želio objašnjavati.

Uzbekistanac je priveden juče u sjevernom dijelu Stokholma, u naselju Marsta nedaleko od aerodroma Alranda, i osumnjičen je da je vozio ukradeni kamion kojim je u petak popodne u centru tog grada ubio četvoro, a povrijedio 15 ljudi, prenosi Reuters.

"Moguće je da je imao saučesnike, ali to još ne znamo", izjavio je portparol švedske policije Lars Bystro za AP.

Stokholmska bolnica Karolinska saopštila je u subotu da je šest od 15 ranjenih u jučerašnjem napadu u centru grada otpušteno nakon tretmana dok je osam odraslih i jedno djete ostalo u bolnici.

Napad u Stokholmu dogodio se u petak oko 15 sati po lokalnom vremenu u jednoj od najprometnijih ulica u gradu, Drottninggatan (Kraljičina ulica) na jednoj od najvećih pješačkih staza.

Stokholm: Najmanje troje poginulih u naletu kamiona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Premijer Švedske Stefan Lofven je u prvom obraćanju nakon incidenta rekao da je Švedska napadnuta, navodi Reuters.

"Švedska je napadnuta, sve indikacije govore da je ovo jedan teroristički akt", rekao je Lofven.

On je u obraćanju naciji sinoć rekao da je nacija ujedinjena u bolu i bijesu, ali je obećao da mržnja nikada neće moći da podrije vrijednosti Švedske.

"Ovakve vrste akcija nikada neće uspjeti. Mi znamo da su naši neprijatelji te užasne ubice, a ne mi jedni drugima. Naša poruka će uvjek biti jasna: nećete nas poraziti, i nećete vladati našim životima, vi nikada nećete pobijediti", poručio je švedski premijer.

Švedski kralj Karl Gustav XVI je povodom napada izjavio da je kraljevska porodica "zaprepaštena" sa onim što se dogodilo.

"Pratimo razvoj dođaja, ali su za sada naše misli sa žrtvama i njihovim porodicama" rekao je kralj Karl Gustav.

Neutralna Švedska nije učestvovala niti u jednom ratu već više od 200 godina, ali je učestvovala u mirovnim misijama UN na više svjetskih destinacija, uključujući u Irak, Avganistan i Mali.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG