Dostupni linkovi

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio zakon o povećanju akciza


Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici set zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru, javlja Klix.ba.

Ovi zakoni neće stupiti na snagu sve dok u identičnom tekstu ne budu usvojeni i u Zastupničkom dom.

Vijeće ministara BiH na vanrednoj sjednici utvrdilo je set zakona i to Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, kao i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine.

Prijedlozi navedenih zakona u odnosu na ranije utvrđene tekstove su normativno-tehnički usklađeni s mišljenjem Zakonodavno-pravnog sektora Parlamentarne skupštine BiH. Ovi prijedlozi zakona upućeni su Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH s prijedlogom da se u paketu razmatraju po hitnoj proceduri.

Povećanje akciza podržali su delegati iz reda SDA, SBB-a, HDZ-a BiH i SNSD-a dok su protiv bili delegati iz SDS-a i jedan delegat iz DF-a.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije u srijedu prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH da po hitnom postupku bude razmatran set zakona o povećanju akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru u hitnoj proceduri.

To znači da će se o poskupljenjima raspravljati na sljedećoj redovnoj sjednici ovog doma. Zakoni moraju biti u identičnom tekstu usvojeni u oba doma Parlamentarne skupštine BiH da bi stupili na snagu.

XS
SM
MD
LG