Dostupni linkovi

Hrvatski Sabor usvojio Leks Agrokor


Sabor Hrvatske izglasao je danas Zakon o vanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu koje su suočene s teškoćama u poslovanju, poznatiji kao Leks Agrokor, javlja Beta.

Za donošenje zakona glasalo je 83 poslanika, 46 ih je bilo protiv, a dva uzdržana.

Zakon omogućava postupak vanredne uprave u kompanijama koje imaju više od milijardu evra duga i 5.000 zaposlenih. Postupak može da pokrene ili vlasnik kompanije ili poverioci, uz saglasnost vlasnika, a poverenika imenuje država.

Vanredna uprava može da traje najviše 15 meseci, a ako postupak stabilizacije i restrukturiranja ne uspe, kompanija bi išla u stečaj.

U izradu Zakona krenulo se po izbijanju velike krize u Agrokoru zbog prezaduženosti, ali iz Vlade tvrde da njegov cilj nije zaštita vlasnika Agrokora Ivice Todorića, već hrvatske privede.

Premijer Andrej Plenković ponovio je danas da je cilj Vlade zaštita interesa hrvatske ekonomije i svih njenih učesnika. On je dodao da je u slučaju koncerna Agriokor cilj zaštita radnika, dobavljača i onih koji su na njih naslonjeni, poverilaca i same kompanije, tako da se restrukturira i da joj se osigura nova likvidnost.

Premijer je naglasio da bi Vlada bila zadovoljna kada bi se akteri krize u Agrokoru dogovorili o rešenju bez primene zakona, ali ako to ne uspeju Vlada je spremna da pruži doprinos.

Zakon nisu podržali predstavnici najvećih stranaka opozicije, Socijaldemokratske partije i Hrvatske narodne stranke. Jedna od ključnih primedbi bila je na račun usvojenog amandmana HDZ kojim se, tvrdi opozicija, omogućava bankama da se naplate na štetu države. ;

Predsednik HNS i bivši ministar privrede, Ivan Vrdoljak ocenio je da se zakonom neće popraviti situacija u Agrokoru niti sanirati šteta nastala zbog "neodlučnosti i zakasnele reakcije Titanik Vlade".

On je rekao da usvajanjem zakona Vlada preuzima odgovornost za stanje u koncernu, za zaposlene, proizvodnju i sve posledice koje će uslediti.

XS
SM
MD
LG