Dostupni linkovi

UN otvorile istragu o hemijskom napadu u Siriji


Istražitelji za ratne zločine Ujedinjenih nacija otvorili su istragu zbog sumnji da je u sirijskoj provinciji Idlib izveden hemijski napad u kojem je stradalo 67 osoba, od toga 11 djece.

UN Komisija za istrage za Siriju, je u utorak saopštila da su otvorili istragu i u istoj izjavi su osudili ovaj napad. U saopštenju se takođe osuđuje, kako se navodi, targetiranje medicinskih ustanova gdje su žrtve napada tretirane, uz poruku da bi obije akcije "mogle predstavljati ratni zločin i ozbiljno kršenje zakona o ljudskim pravima".

Izaslanik UN za Siriju Staffan de Mistura rekao je novinarima u Briselu da sve indikacije govore "da je to bio hemijski napad i da je došao iz vazduha".

Savjet bezbjedosti UN će održati hitnu sjednicu 5.aprila, zbog ovog tragičnog incidenta.

Međunarodna zajednica je burno reagovala na ovaj napad izveden u utorak ujutro.

Portparol američkog predsjednika Donalda Trumpa, Sean Spicer je izjavio da je "napad za svaku osudu i da se ne može ignorisati". Kako je rekao Spcier, SAD su "uvjerene" da je sirijski predsjednik Bašar al Asad odgovoran za ovaj napad.

I francuski predsjednik Francoise Hollande takođe je rekao da je Asad snosi odgovornost za "masakr" te je pozvao "one koji podržavaju ovaj režim ... da još jednom razmotre količinu njihove političke, strateške i moralne odgovornosti".

Britanski ministar vansjkih poslova, Boris Johnson je rekao da ukoliko se utvrdi da je ovaj hemijski napad izvela sirijska vlada to će biti "neupitni ratni zločin za koji se mora odgovarati".

I šefica diplomatije EU Federica Mogherini osudila je napad hemijskim oružjem u Siriji.

Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, osudio je napad kao "nehumani" akt koji može ugroziti mirovne pregovore. Turski predsjednički izvori navode da je Erdogan ovo rekao tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Rusija je saopštila da njihovi avioni nijesu izvodili vazdušne napade u oblasti provincije Idlib.

Sirijska vlada je demantovala takođe da su izveli hemijski napad navodeći da je "uništen depo hemijskog oružja terorista" u gradu Kan Šeikun. U vladinom saopštenu se navodi da je napad izveden uz korištenje ruskog bombardera Suhoj Su-22, koji kako navode, nije u stanju da nosi hemijsko oružje.

Sirijska armija je takođe demantovala da su koristili hemijsko oružje u napadu na provinciju Idlib.

XS
SM
MD
LG